Čo je judo

22.01.2013 11:20
Súťaže judo PDF Tlačiť E-mail upraviť

Autor: Ľudo Jambrich – príručka Moje Judo

Prvá súťaž

Súťaž je jedinečnou možnosťou ako si judista môže preveriť technické, kondičné a taktické zručnosti nadobudnuté počas tréningu.

Pocit, keď sa pretekár ocitne na tatami tvárou tvár súperovi, ktorého chce poraziť (a ktorý chce poraziť jeho) je veľmi vzrušujúci. Najmä prvé zápasy sú spojené so silným psychickým napätím ba až strachom, ktorý je potrebné prekonať. Psychické zvládnutie predzápasového stresu a zápasu samotného pomáhajú nadobudnúť judistovi odvahu a rozhodnosť, ktorú môže neskôr uplatniť v mnohých životných situáciách.

Čo si zobrať na súťaž

Najdôležitejšie

·         Karta poistenca ZP

·         Preukaz judo

·         Menšia hotovosť (3 - 6 €)

·         Pas – v prípade cesty do zahraničia

 

Strava a nápoje:

·         1-1,5 l nápoja (minerálka, čaj, zriedený džús – nie limonáda), najlepšie v plastickej fľaši

·         ľahko stráviteľné jedlo na konzumáciu pred a počas súťaže – nemalo by obsahovať veľa tukov (maslo, mastné mäso), údenín, vajec a iných ťažkých jedál. Vhodné je ovocie, koláče a pod.

·         V prípade súťaže s predpokladaným neskorším návratom aj ďalšie jedlo

 

Dôležité

 

Odev do telocvične

·         Judogi (kimono) – vrchný odev, nohavice, opasok

·         Prezuvky

·         Šuštiaková (tepláková) súprava, ktorá sa dá obliecť na judogi

·         Tričko s krátkym rukávom

·         Tričko s dlhým rukávom

 

Hygienické potreby

·         Uterák

·         Mydlo

 

Iné

·         Telefónne číslo rodičov, trénera

·         Mobilný telefón

·         Spoločenské hry na cestu

 

Praktické

·         Leukoplast (celý zvitok, nie rýchlo obväz)

·         Sťahovací obväz

·         Chrániče (podľa potreby – nesmú obsahovať tvrdú časť)

 

Nežiaduce veci

·         Šperky a iné cennosti

·         Väčšia finančná hotovosť

 

Priebeh súťaže

Časový harmonogram a podmienky súťaže sú určené tzv. Rozpisom súťaže, ktorý má k dispozícii tréner, alebo príslušný činovník na súťaži. Organizácia jednotlivých turnajov sa môže od seba líšiť svojou veľkosťou, prípadne turnajovým systémom, veľká väčšina pretekov však má nasledovné súčasti:
 

Registrácia/ váženie

Po príchode na miesto súťaže tréner, alebo vedúci družstva zaplatí štartovné, vypíše a rozdá štartové lístky/súpisku pretekárov. Súťažiaci nastupuje na váženie so štartovným lístkom a preukazom v ruke.

Váženie trvá asi 1 hod.. Tento čas môžu pretekári využiť aj na zníženie hmotnosti. Optimálne je prísť na váženie čím skôr, aby sa do začiatku súťaže mohli pretekári najesť, zregenerovať a rozcvičiť sa. Pri vážení sa pretekár postaví vyzlečený (v spodnej bielizni) na váhu, odovzdá vážiacemu rozhodcovi štartový lístok a nadiktuje svoje meno, prípadne váhovú kategóriu, v ktorej chce štartovať.
 

Losovanie/rozcvička

Po ukončení váženia nasleduje tzv. Losovanie, ktoré trvá zväčša 1 hod., potom začína samotná súťaž. Rozhodcovia zosumarizujú súťažiacich v jednotlivých váhových kategóriách a rozlosujú poradie zápasov. Tento čas, najneskôr však poslednú ½ hod. Pred začiatkom súťaže, by mali pretekári využiť na dôkladné rozcvičenie.

 

Súťaž

Súťaž zahajuje riaditeľ súťaže spolu s hlavným rozhodcom.

Súťaž spravidla prebieha na dvoch alebo viacerých tatami, podľa vylosovaného poradia. Nasadenie váh na tatami ako aj vyvolanie pretekárov na nasledovný zápas oznamuje zapisovateľ sediaci za stolíkom hlavného rozhodcu.

Turnaj každej váhy spravidla prebieha na jednej žinenke viac menej bez prestávky, preto je dôležité, aby sa pretekár nevzďaľoval na dlhší čas od tatami, kde práve prebieha jeho váha a po výzve na zápas bol pripravený.

Vyhodnotenie prebieha po ukončení váhy alebo na konci súťaže.
 

Zápas

Zapisovateľ po ukočení aktuáleho zápasu vyhlasuje dvojicu, ktorá sa stretne v nasledovnom stretnutí a ďalšiu dvojicu, ktorá sa má pripraviť na nasledovný zápas. Pretekár, ktorého meno je čítané ako prvé z dvojice si pred zápasom cez svoj opasok červenú šerpu a nastúpi na stranu tatami, ktorá je po ľavej strane stolíka hlavného rozhodcu (zapisovateľa). Pretekári sa postavia na okraj zápasiska kde zostanú stáť.

Na pokyn rozhodcu v zápasisku súťažiaci vkročia na tatami, cca 1m za červenú, varovnú plochu, tam sa pokloní súperovi a urobí krok vpred.

Na pokyn hajime sa začína zápas. Zápas sa preruší na povel matte a opäť sa pokračuje  na hajime. Končí sa a povel sore made v časovom limite, alebo pred časovým limitom ohodnotením techniky na ippon, prípadne vzdaním sa súpera (vzdávajúci poklepe na súperove telo alebo žinenku niekoľko krát rukou, nohou, alebo zvolá maita.
 

Pravidlá zápasov

Pre skrátené pravidlá zápasov si prečítajte kapitolu Základy pravidiel judo na www,judo.sk

 

Rodičia na súťažiach

Zásady správania

  •  Nevytrhávajte pretekára z kolektívu kamarátov judistov, kde sa môže lepšie sústrediť.

  •  Koučovanie prenechajte trénerovi, alebo koučujte podľa jeho pokynov.

  •  Nepolemizujte a nespochybňujte verdikty rozhodcov

  •  Ak je to možné, pomôžte trénerovi pri dohliadaní na pretekárov oddielu, prípadne mu ponúknite pomoc pri organizačných záležitostiach

 

Tucet zásad pretekára na súťaži

  1. Pred odchodom z domu na súťaž so skontroluj, či máš zbalený preukaz judo a kartu poistenca.

  2.  Na miesto stretnutia pred súťažou príď presne v stanovenú hodinu.

  3.  Pri vážení nastupuj na váhu vyzlečený a naboso.

  4. Po prezlečení si všetky svoje veci zbaľ do svojej tašky a cennosti si uschovaj u trénera, alebo niektorého z rodičov.

  5. Pred začiatkom zápasov aj medzi zápasmi nejedz a nepi veľa, príjem potravy a tekutín si rozdeľ na menšie čiasatky, aby ťa pri zápase netlačilo brucho

  6.  Po vážení, pre začiatkom súťaže, sa dôkladne rozcvič, tak aby si sa spotil a poriadne ponaťahoval.

  7.  neopúšťaj telocvičňu bez vedomia trénera.

  8.  V telocvični nenechávaj odpadky.

  9.  V telocvični sa pohybuj v prezúvkach, nie naboso, po zápase si obleč pod judogi suché tričko a na judogi šuštiaky, aby si nevychladol a mal telo stále v teple.

  10.  Počas turnaja sa nevzďaľuj od tatami, kde prebiehajú zápasy tvojej váhovej kategórie a sleduj boje svojich súperov.

  11.  Po vyhratom aj prehratom zápase sa súperovi pokloň a podaj mu ruku.

  12.  Pred skončením turnaja, pred opustením telocvične si skontroluj, či si nič nezabudol.